Binnen: Op U hebben onze voorouders vertrouwd

Yet you are enthroned as the Holy One;
you are the one Israel praises.

In you our ancestors put their trust;
they trusted and you delivered them.

To you they cried out and were saved;
in you they trusted and were not put to shame.
(Psalm 22:3-5, NIV)

Vandaag behandelde we, tijdens een viering waaraan ik deelnam, psalm 22. Een psalm die erg veel gelezen wordt in de veertigdagentijd, de tijd voor Pasen. Bij het lezen van de psalm is het haast onmogelijk om geen gelijkenissen te zien met het lijden van Jezus. Sterker nog: Jezus citeert zelf uit psalm 22 als Hij aan het kruis roept: ‘Mijn God, Mijn God, waarom hebt U mij verlaten’ (vers 1). Een erg mooie psalm om dan ook te lezen op een zondag in de veertigdagentijd. Een mooie psalm die ons wijst op wat Jezus heeft moeten doorstaan.

U bent de Heilige, die op Israëls lofzangen troont. Op u hebben onze voorouders vertrouwd; zij hebben vertrouwd en u verloste hen, tot u geroepen en zij ontkwamen, op u vertrouwd en zij werden niet beschaamd.
(Psalm 22:4-6, NBV)

Bij het opnieuw lezen van deze psalm, viel mijn aandacht echter op een aantal andere verzen. Namelijk de verzen 4-6 (NBV) of 3-5 (NIV). Het zijn opnieuw woorden van hoop. Woorden die ons erop wijzen dat we terug mogen kijken in de tijd. Terug mogen kijken naar die momenten waarop God ingreep. Waarop we iets zagen van Gods trouw. Of waarop onze eigen voorouders, of onze geestelijke voorouders die we kennen vanuit de bijbel, iets zagen of ervoeren van wie God is. De bijbel is daarin een rijk boek dat vol staat met de verhalen van Gods trouw. Met, hoe gek dat ook klinkt, als hoogtepunt het lijden en sterven en de opstanding van Jezus, Gods Eigen Zoon. Deze woorden, en alle woorden daaromheen, uit psalm 22 en het het leven van Jezus getuigen van een God die trouw is. En dat geeft mij hoop en jou hopelijk ook!

Op welke momenten uit het verleden heb jij God gezien? Wat zijn de verhalen waarin je Gods trouw hoorde? En helpt dat je voor vandaag?

Niels. 

PS: onder de naam ‘binnen’ deel ik, nu ik toch vooral binnen zit, mijn overdenkingen over de teksten die ik die dag gelezen heb. Geen theorie uit moeilijke boeken, maar eerste gedachten die bij me opkomen. Rauwe schetsen, maar hopelijk bemoedigend voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s