Binnen: Niet weggaan, maar wachten

“Do not leave Jerusalem, but wait for the gift my Father promised, which you have heard me speak about. For John baptized with water, but in a few days you will be baptized with the Holy Spirit.”
(Acts 1:4b-5)

Het zal geen geheim voor je zijn dat veel mensen op dit moment aan het wachten zijn. Aan het wachten totdat het Corona-virus voorbij is, totdat ze weer aan het werk kunnen of de scholen weer open gaan. En ik weet niet hoe het er bij jou aan toe gaan, maar het wachten maakt mij aardig ongeduldig. Alsof het iets is dat ik (opnieuw) moet leren.

Ga niet weg uit Jeruzalem, maar blijf daar wachten tot de belofte van de Vader, waarover jullie van mij hebben gehoord, in vervulling zal gaan. Johannes doopte met water, maar binnenkort worden jullie gedoopt met de heilige Geest.”
(Handelingen 1:4b-5, NBV)

In Handelingen 1:4b-5 lezen we dat Jezus zijn leerlingen nog kort toespreekt voordat Hij naar de hemel gaat. Hij beveelt hen om niet weg te gaan, maar te wachten. Bijzonder, omdat de meeste bevelen die Jezus geeft in mijn gedachte juist aanzetten tot een actieve actie, zoals ‘Ga en verkondig het evangelie’. Dit maal lijkt Jezus bevel een passieve actie te bevatten: blijf en wacht. Gevolgd door een belofte (of zoals de NIV zegt: een geschenk): de doop, oftewel het ontvangen van de heilige Geest.

Nu is de brug snel gevonden tussen ‘niet weggaan en wachten’ en de situatie waarin we ons nu begeven snel gemaakt. En de situatie van toen is niet de situatie van nu. De heilige Geest is namelijk allang beschikbaar voor iedereen die erom vraagt. We hoeven dus niet te wachten op de heilige Geest. Wat we wel kunnen doen, en dus kunnen leren uit deze twee verzen, is dat het ‘niet weggaan’ en het ‘wachten’ hoort bij ons leven met Jezus. Hoe onwennig dat ook voelt en hoe ongeduldig we er ook van kunnen worden.

Kunnen we deze tijd, waarin we niet weg kunnen, gebruiken om (ook) niet weg te gaan, maar te wachten op dat wat God ons door Zijn Geest heen wil geven? En durven we in ons ongeduld te parkeren en te luisteren naar dat wat God misschien wel te zeggen heeft?

Lijkt me tof!

Niels.

PS: onder de naam ‘binnen’ deel ik, nu ik toch vooral binnen zit, mijn overdenkingen over de teksten die ik die dag gelezen heb. Geen theorie uit moeilijke boeken, maar eerste gedachten die bij me opkomen. Rauwe schetsen, maar hopelijk bemoedigend voor jou!

Een gedachte over “Binnen: Niet weggaan, maar wachten

 1. Ria

  Wat gaaf dat je dit schrijft Niels,uit het hart gegrepen en zeer invoelbaar.
  De tijd doorzien en duiden!
  Wachten,…..
  moet aan de tekst denken: de Here zal voor u strijden en Gij zult stil zijn……wachten.
  Groet!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s