Jezus als trotse grote Broer

In mijn tienerjaren kreeg ik regelmatig de vraag: ‘Wie is Jezus voor jou?’. Een interessante en mooie vraag om te stellen en te beantwoorden. Maar ergens vond ik het ook altijd een lastige vraag. Want welk antwoord ik ook gaf, het leek nooit recht te doen aan wie Hij werkelijk voor mij is. Dus bleef het altijd een zoektocht tussen de ‘standaard’ antwoorden en de woorden die ik niet kon vinden. Ik wist het nooit zo goed. En nog steeds eigenlijk niet. Het antwoord lijkt te complex.

Ondanks dat ik inmiddels een stuk ouder ben. En nog steeds het ‘passende’ antwoord niet gevonden heb. Is de vraag me steeds meer gaan interesseren. Sterker nog: ik vind het één van de mooiste vragen die gesteld wordt in de bijbel.

Jezus en de leerlingen kwamen in de omgeving van Caesarea Filippi. Jezus vroeg aan de leerlingen: ‘Wat zeggen de mensen over mij, de Mensenzoon?’ De leerlingen antwoordden: ‘Sommige mensen zeggen dat u Johannes de Doper bent. Anderen zeggen dat u Elia bent. Weer anderen zeggen dat u Jeremia bent, of een andere profeet van vroeger.’ Toen zei Jezus: ‘En wie ben ik volgens jullie?’ Simon Petrus antwoordde: ‘U bent de messias, de Zoon van de levende God.’ 

Mattheus 16:13-16
(Bijbel in Gewone Taal)

Afgelopen Witte Donderdag keek ik ‘The Passion’. De blik van Jezus (gespeeld door Tommie Christiaan) raakte me. Terwijl de discipelen zingen over wat zij van Hem geleerd hebben. Kijkt Hij liefdevol om zich heen. Als een trotse grote broer. Het raakte me. Niet eens omdat dit de beschrijving is die ik Jezus zou geven. Maar wel omdat het hetgeen is wat ik regelmatig nodig heb. Iemand die naar me kijkt. Vol liefde en vol trots.

‘Wie is Jezus voor jou, Niels?’. Ik heb nog steeds geen ‘passend’ antwoord. Maar als Hij het ziet zitten, laat Hem dan mijn trotse grote Broer maar zijn! Want misschien moet de vraag niet alleen zijn wie Hij voor je is, maar ook wie Hij voor je mag zijn. Wie jij nodig hebt!

Foto: EO – The Passion

2 gedachtes over “Jezus als trotse grote Broer

 1. vosje371

  Als ik de vraag ‘wie is Jezus voor mij?’ zie, moet ik denken aan de vraag die hier aan vooraf gaat. Een vraag als deze kan ik zelf niet beantwoorden. Als ik echter de vraag ‘wie ís Jezus?’ stel, wordt het echter meteen duidelijk. Jezus Christus is Gods Zoon, de Gekruisgde en Opgestane, Middelaar en Verlosser. En daarmee weet ik ook wie Hij voor mij is: mijn Verlosser en Middelaar. Zo maakt Jezus’ zijn bekend wie Hij is voor mij.

  Geliked door 1 persoon

  1. Niels Zwijnenburg

   Bedankt voor je antwoord! Je antwoord komt overeen met het antwoord dat Petrus gaf en bevat daarmee een ontzettend grote waarheid (lees: de waarheid).

   Jezus​ zei tegen hem: ‘Dat heb je niet gehoord van een mens, maar van mijn Vader in de hemel. Daarom ben je een gelukkig mens, ​Simon, zoon van ​Jona! (Matt. 16:17, BGT).

   Naast dat Jezus dit was voor Petrus, was het ook zijn beste Vriend en Meester. En precies dat is wat ik zo mooi vind aan de vraag en het antwoord: de zoektocht naar wie Jezus (allemaal) voor je is. Want hoe meer je ernaar (lees: naar Hem) gaat zoeken, hoe meer je zult ontdekken wie Hij nog meer voor je is (en wil zijn).

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s